Prof.Dr. BEHİÇ MERT
FACULTY OF ENGINEERING
PublicationsResearchMembership & Awards
E-mail :  
Url :  -
Phone :  +90312210 2765
Fax :  
Address :
 

Education

  Bachelor's, Middle East Technical University, Food Eng.
  Master's, Michigan State University, Food Eng.
  Doctorate, Purdue University, Food Eng.

Research

Patents

  A.1 Michael N. Shulman, Mario Mikula, Joseph Bohac, Matt Foral, Behic Mert, Coextrusion process for producing a meat product. "Amerika Patent Ofisi", 0217183 A1,, (2007).
  A.2 N. Shulman, Mario Mikula, Joseph Bohac, Matt Foral, Behic Mert, Coextrusion process for producing a meat product. "Kanada Patent Ofisi", No2 578 570, (2007).
  A.3 Michael N. Shulman, Mario Mikula, Joseph Bohac, Matt Foral, Behic Mert, Coextrusion process for producing a meat product. "Japonya Patent Ofisi", No: 244381, (2007).
  A.4 Michael N. Shulman, Mario Mikula, Joseph Bohac, Matt Foral, Behic Mert, Coextrusion process for producing a meat product. "Avrupa Patent Ofisi No:", EP1834525, (2007).

Thesis Supervised

  A.1 PRODUCING MICRO AND NANO CELLULOSE FIBRES HAVING HIGH WATER HOLDING CAPACITY FROM TOMATO WASTE PRODUCTS AND USING THEM IN MODEL FOODS.. Msc Thesis. GÖNÜL KOÇAK. (2010)
  A.2 EFFECT OF HIGH HYDROSTATIC PRESSURE ON STABILITY AND RHEOLOGICAL PROPERTIES OF PROTEIN STABILIZED EMULSIONS. Msc Thesis. ERMAN BİGİKOÇİN. (2010)
  A.3 CONVERSION OF LIGNOCELLULOSIC BIOMASS INTO NANOFIBER TO ENHANCE ENZYME HYDROLYSIS AND BIOETHANOL YIELD. Msc Thesis. SİNEM YAVAŞ. (2010)
  A.4 APPLICATION OF HIGH DYNAMIC MICROFLUIDIZATION FOR ENRICHMENT OF FRUIT AND VEGETABLE JUICES WITH MICROFIBERS. Msc Thesis. ÖZLEM YÜCE. (2011)
  A.5 UTILIZATION OF WHEAT BRAN FIBERS IN CRACKERS. Msc Thesis. EZGİ ŞAHİN. (2011)
  A.6 EFFECT OF HYDROGENATION CONDITIONS ON RHEOLOGICAL AND MICRO-STRUCTURAL PROPERTIES OF FATS. Msc Thesis. ALTUĞ BAŞKOÇAK. (2011)
  A.7 PHYSIOLOGICAL PROPERTIES OF YOGHURT PRODUCED BY LACTIC ACID CULTURES ISOLATED FROM TRADITIONAL TURKISH YOGHURT. Msc Thesis. SEZEN DİNÇEL. (2012)
  A.8 EFFECT OF DIFFERENT WHEAT VARIETIES ON PASTA QUALITY. Msc Thesis. MURAT BOZKURT. (2012)
  A.9 PRODUCTION OF MICRO AND NANO FIBERS FROM HAZELNUT SKIN AND UTILIZATION IN CAKES. Msc Thesis. SEVİL ÇIKRIKCI. (2013)
  A.10 PRODUCTION OF CACAO MICRO AND NANO FIBERS AND UTILIZATION IN CAKES. Msc Thesis. BURCU DUMAN. (2013)
  A.11 EFFECT OF CARROT, TOMATO AND RED PEPPER PULP ADDITION AS FUNCTIONAL PRODUCTS ON A QUALITY PARAMETERS OF EXTRUDATES. Msc Thesis. ÇAĞLA ÇALTİNOĞLU. (2014)
  A.12 UTILIZATION OF HAZELNUT SKIN FIBERS AS AN ADDITIVE IN LOW AND HIGH FAT COOKIES. Msc Thesis. ELİF YILDIZ BULUT. (2014)
  A.13 DEVELOPMENT OF EASY RELEASE EMULSIONS FOR BAKING INDUSTRY. Msc Thesis. SABA FARAHMAND. (2014)
  A.14 CHARACTERIZATION AND PRODUCTION OF MICROPARTICULATED CORN ZEIN AND ITS APPLICATION ON BREADMAKING. Msc Thesis. OĞUZ KAAN ÖZTÜRK. (2014)
  A.15 DESIGN OF A LOW CALORIE CHOCOLATE CONTAINING ENCAPSULATED POMEGRANATE EXTRACT. Msc Thesis. MUTLU YÜCEKUTLU. (2015)
  A.16 EFFECT OF DIFFERENT FREEZING RATES ON THE TEXTURE AND QUALITY PARAMETERS OF SELECTED FRUIT AND VEGETABLES. Msc Thesis. MERVE BULUT. (2015)
  A.17 IMPACT OF ADDITION OF MICROFLUIDIZED ONION SKIN ON THE QUALITY PARAMETERS OF EXTRUDED PRODUCTS. Msc Thesis. ELÇİN BİLGİN. (2016)

Project Work

  A.1 Trans Yağ Asitlerinin Yağların Mikro-Yapısı Ve Mekanik Özellikleriyle, Kullanıldığı Gıdaların Reolojik. TUBİTAK Projects , 1 SEPTEMBER 2006 - 1 MARCH 2009. Local Coordinator .
  A.2 Trans Yağ Asitlerinin Yağların Mikro-Yapısı Ve Mekanik Özelliklerinin Araştırılması. TUBİTAK Projects , 1 SEPTEMBER 2006 - 1 MARCH 2009. Local Coordinator .
  A.3 Development of a novel instrument for viscoelastic characterization of food and biological materials. EU , 1 AUGUST 2007 - 1 AUGUST 2009. International Coordinator .
  A.4 Bitkisel Kökenli Atıklarda Mikro-akışkan Yöntemiyle Nano Boyutlarda Reoloji Düzenleyicilerin Üretilmesi: Emülsiyonlarda, Kolloitlerde Ve Hamur Ürünlerinde Kullanılması. TUBİTAK Projects , 1 JUNE 2008 - 1 JUNE 2011. Local Coordinator .
  A.5 Bitkisel Kökenli Atıklarda Mikro-akışkan Yöntemiyle Nano Boyutlarda Reoloji Düzenleyicilerin Üretilmesi: Emülsiyonlarda, Kolloitlerde Ve Hamur Ürünlerinde Kullanılması. TUBİTAK Projects , 1 JUNE 2008 - 1 JUNE 2011. Local Coordinator .
  A.6 Bitkisel Kökenli Atıklardan Mikro-Akışkan Yöntemiyle Nano boyutlarda Reoloji Düzenleyicilerin Üretilmesi. TUBİTAK Projects , 1 MARCH 2008 - 1 MARCH 2011. Local Coordinator .
  A.7 Mikro-Akışkan Yöntemi ile Fonksiyonel Zein ve Nano Lif-Zein Kompozitlerinin Üretimi, Emülsiyonlarda ve Gıda Ürünlerinde Kullanımı. Projects funded within the scope of TUBITAK National Academic Support Programs Scientific and Technological Research Projects (3501, 1001 etc.) , 1 OCTOBER 2011 - 1 OCTOBER 2013. Local Coordinator .
  A.8 Mikro-Akışkan Yöntemi ile Fonksiyonel Zein ve Nano Lif-Zein Kompozitlerinin Üretimi, Emülsiyonlarda ve Gıda Ürünlerinde Kullanımı. TUBİTAK Projects , 1 OCTOBER 2011 - 1 OCTOBER 2013. Local Coordinator .
  A.9 111O358 Mikro-Akışkan Yöntemi ile Fonksiyonel Zein ve Nano Lif-Zein Kompozitlerinin Üretimi, Emülsiyonlarda ve Gıda Ürünlerinde Kullanımı . TUBİTAK Projects , - . Local Coordinator .
  A.10 Yüksek Kayma Hızında İşlenmiş Fındık Zarı Liflerinin Katkı Maddesi olarak Bisküvi ve Kek İçerisinde Kullanımı. BAP-1 BAP-1 , 1 JANUARY 2013 - 1 DECEMBER 2013. Local Coordinator .
  A.11 Yeşil Yapraklı Sebzelerde Pestisit Kalıntılarının Uzaklaştırılması için Yöntem Geliştirilmesi. BAP-1 BAP-1 , 1 JANUARY 2014 - 1 DECEMBER 2014. Researcher .
  A.12 Yeşil Yapraklı Sebzelerde Pestisit Kalıntılarının Uzaklaştırılması için Yöntem Geliştirilmesi. BAP-1 BAP-1 , 1 JANUARY 2014 - 1 DECEMBER 2015. Local Coordinator .
  A.13 Fımdık Oleosomlarının Özütlenmesi ve yeni ürün Geliştirilmek amacıyla Kullanım Olanaklarının Araştırılması. Projects funded by Ministries and other Public Bodies Projects supported by public agencies (SSM, AFAD, TUJJB, TAGEM etc.) , 1 AUGUST 2016 - 1 JULY 2018. Local Coordinator .
  A.14 Fımdık Oleosomlarının Özütlenmesi ve yeni ürün Geliştirilmek amacıyla Kullanım Olanaklarının Araştırılması. Projects funded by Ministries and other Public Bodies Projects supported by public agencies (SSM, AFAD, TUJJB, TAGEM etc.) , 1 AUGUST 2016 - 1 JULY 2018. Local Coordinator .
  A.15 INSÜLİN YÜKLÜ GIDA POLİMERİ BAZLI HİDROJELLERİN TASARIM VE KARAKTERİZASYONU. BAP-1 BAP-1 , 1 JANUARY 2017 - 1 DECEMBER 2017. Researcher .
<< back